Co byly a jedly: Ivanka v srpnu a Jiřinka v září

jite_m
Třetí řadu populární reality show o zdravém životním stylu: Jste to, co jíte, odstartovala urostlá budoucí nevěsta Ivanka 28. srpna 2008. Dívka se měla brzy provdat do arabských zemí, kde nějaké to kilo navíc je naopak ku prospěchu. Sama se však necítila ve svém těle dobře, chtěla, aby jí to slušelo podle jejích představ, i kdyby to manžela mohlo trochu mrzet, a rozhodla se s tím něco udělat. Na pomoc Ivance přispěchala doktorka Kateřina Cajthamlová, a také poradce Petr Havlíček.


Společně s Petrem Havlíčkem pak také uvařili zdravý recept na steaky z tuňáka, který by bylo škoda si nezaznamenat. Pokud jste to nestihli, zaznamenali jsme jej pro vás my.

Aromatické steaky z tuňáka

Umyjeme a osušíme maso z tuňáka (2 steaky). Vymačkáme šťávu z limetky a smícháme s nadrceným kmínem a špetkou pepře. Dobře promícháme a směsí potřeme steaky – z jedné strany a vložíme do trouby na gril na 15 – 20 minut.

Ke steakům jako přílohu připravíme salát: Nasekáme dužinu z jednoho avokáda a smícháme s jednou lžící limetkové šťávy, 1 lžící nasekané čerstvé saturejky, jemně nakrájenou červenou cibulkou, polovinou nakrájeného manga a třemi středně velkými nakrájenými rajčaty.

Vše důkladně promícháme a lehce opepříme. Podáváme jako přílohu k masu.

Další, koho si doktorka vzala na paškál, byla začátkem září věčná dietářka Jiřinka, která si dietami tak nabourala metabolismus a hlavně psychiku, že bylo těžké ji přesvědčit, že bude muset jíst většinu z toho, co jedla, ale v mnohem větším množství než dříve. Jak se v pořadu s oblibou opakuje, Jiřinka se zkrátka musí ke štíhlosti projíst.

Jiřince se navíc nezdálo, že by se byla schopna obejít bez slané příchuti, proto bylo úkolem Petra Havlíčka přesvědčit ji o tom přímo prostřednictvím nějakého chutného zdravého receptu. A došlo – možná trochu překvapivě – na karbanátky.

Recept na karbanátky

Maso pokrájíme a rozdrtíme, smícháme s cibulí, česnekem, provensálským kořením a pepřem. Necháme 2 hodiny odležet, a pak opékáme na pánvi bez tuku.

Jako přílohu podáváme brambory vařené v páře a zeleninový salát.

Jako skutečně letité dietářce se Jiřince výsledná porce zdála velká, takže smlouvala, že sní jen polovinu, ale dozorce byl neústupný, takže byla nucena sníst porci celou.

-red-