Palačinky či jiné pečení na trošce oleje

Palačinky či jiné jídlo smažené na pánvi nutně nevyžaduje zalití spoustou oleje, navíc je samozřejmě minimální množství oleje zdravější. Někdo se sice obejde bez oleje či jiného tuku zcela, ale k tomu, aby byly palačinky vláčné a chutné (tuk právě přidává příjemnou chuťovou složku), je aspoň stopové množství tuku potřeba. Jak ale na to, aby oleje nebylo moc, nebo jste si při jeho roztírání nepopálili prsty?


Trik našich babiček je jednoduchý.  Jeho zásluhou si nepopálíte prsty a na pánev se dostane jen tolik tuku, kolik je třeba. Před začátkem smažení si odlijte trochu oleje zvlášť do misky, připravte si a omyjte menší syrovou bramboru (klidně i se slupkou) a rozkrojte ji napůl.

Půlku brambory napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, takto ji namočte v misce s olejem a vytřete s ní pokaždé rozpálenou pánev. Pokud se rozpadne, použijete druhou půlku a po usmažení všech palačinek tyto speciální „mašlovačky“ vyhodíte.

A ještě přihodíme základní recept na palačinky:

V hrnku dobře rozmícháme 1/2 litru mléka se 2 vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání do této směsi postupně nasypeme cca 200 gramů mouky. Na pánev vzniklé řidší těsto rozléváme po částech naběračkou pro vytvoření tenkých placek, opékáme na trošce oleje po obou stranách. Náplň na sladko či na slano volíme podle chuti.