Co byli a jedli: Jaroslav v září a Monika v říjnu


Podzimní díly z přelomu září a října přinesly rovněž velice sympatické bojovníky za snížení hmotnosti a úbytek centimetrů. Zejména panu Jaroslavovi nebylo těžké držet palce, aby mohl zase po čase pořádně protočit manželku v kole. Monika si pro změnu přála zhubnout, aby konečně mohla pomýšlet na dalšího potomka. A ku pomoci jim přispěchali jako vždy doktorka Kateřina s odborníkem přes výživu – Petrem Havlíčkem. A samozřejmě došlo i na zdravé recepty.


Jaroslava přihlásil do pořadu syn a toto překvapení mu přichystal jako nevšední dárek k narozeninám. Jaroslav se dlouho nerozmýšlel, protože si byl dobře vědom, jaké komplikace mu nadváha přináší. Jako cíl si stanovil obléknutí západočeského kroje a také návrat na taneční parket v plné síle, aby provedl manželku bez okamžitého zadýchání. Spolu s Petrem Havlíčkem se pustili do jiné úpravy v pořadu velice oblíbeného lososa.

Losos na grilu

Ingredience: plátky lososa, kmín, brambory a do brambor se v závěru přimíchají ještě rajčata, paprika, cibulka a kyselé okurky

Maso osušíme, stáhneme kůži a pokmínujeme. Na kameni-grilu grilujeme asi 10 až 15 minut. Pod maso dáme misku s vodou, která pohltí páru, jinak by byla karcinogenní, maso by jí část zachytilo a zbytek by unikl do vzduchu. Jako příloha byly naplánovány brambory ve slupce, pod níž takto při vaření zůstanou uschované minerály a vitamíny, vařené v páře – aby neztratily cenné živiny, jen s kmínem. Brambory vařené v páře navíc mají nižší glykemický index.

Vyskytl se však problém, že panu Jaroslavovi takto upravené brambory jen tak bez ničeho nechutnají. Petr Havlíček proto navrhl, že z brambor udělají lehký zeleninový salát. K hotovým bramborám proto přidali nakrájené rajčata, papriku, cibulku a kyselé okurky, na závěr vše zakapali lákem z okurek, okořenili špetkou pepře a pár kapkami citrónu. Chutný bramborový salát byl na světě.

Monika působila jako sebevědomá mladá žena, která své kilogramy navíc umí nosit s patřičnou grácií. Když se však ohlédne zpět do časů, kdy měla o nějaký ten rok a kilogram méně, slušelo jí to na fotkách ještě o něco víc. Léta ubrat možné není, ale s kilogramy se rozhodla zatočit. Velmi silnou motivací byla i vidina slíbeného dalšího dítěte v případě, že nějaký ten centimetr ubyde, což byla podmínka jejího italského manžela. Na jejím zdravém talíři se objevilo jídlo s italskou inspirací, boloňské hovězí se špagetami.

Boloňské špagety

Ingredience: hovězí maso, česnek, rajčata, koření podle chuti – rozmarýn, bobkový list, nové koření

Hovězí maso pomeleme ve strojku, přidáme utřený česnek a do vzniklé směsi po chvíli vmícháme rozkrájená rajčata a dochutíme kořením. Dobře se hodí rozmarýn, bobkový list a trocha nového koření. Podáváme se špagetami Al Dente.

-red-