Co byli a jedli: Lenka a Miro v říjnu


Zajímavé zpestření a překvapení znamenalo pro diváky, poradce a především pro účastnici Lenku odhalení, že bude podruhé matkou. Stravovací režim se tak musel přizpůsobit této nově zjištěné skutečnosti a místo hubnoucího efektu došlo jen k vhodné úpravě stravy. Miro, původem ze Slovenska, žádné podobné překvapení nepřichystal, snad až na konci, kdy obdaroval doktorku Kateřinu vtipným trikem s břichem a podařilo se mu dosáhnout rekordních redukčních výsledků. V obou případech mohli být přivolaní specialisté spokojeni. Připomeňme si nyní, za pomoci jakých receptů se jim to mj. podařilo.


Lenka v čase natáčení pořadu vychovávala doma spolu s přítelem sedmiměsíční miminko. Lékařské testy však záhy odhalily, že se naplnila její předtucha a Lenka čeká dalšího potomka. Doktorka Kateřina spolu s Petrem Havlíčkem proto připravili speciální výživový plán, který tuto skutečnost zohlednil. Lence se díky němu podařilo i přes očekávané zakulacování pěkně upravit postavu a nakonec se dočkala také vysněné žádosti o ruku. A co se mezi jinými pokrmy objevilo na jejím stole?

Eintopf polévka (tj. “Co dům dal”)

Ingredience: zadní hovězí maso, polévková zeleninová směs, netučný strouhaný sýr, brambory, rajčata, cibulka, pórek a paprika

Do vývaru z hovězího zadního masa pokrájíme polévkovou zeleninovou směs, přidáme brambory, papriku a uvaříme. Nakonec přidáme rozkrájená rajčata, cibulku, pórek a najemno nakrájenou petrželku, pažitku a ovoníme rozmarýnem. Na vrch je možné nastrouhat trochu netučného tvrdého sýra.

Miro působil jako velký pohodář a k úpravě stravovacích návyků se postavil jako chlap. Do Čech se spolu s manželkou přistěhovali před třemi lety za prací. Přál si ubrat na váze, aby mohl spolu se starší dcerou jezdit na kolečkových bruslích a s menší hmotností by rovněž konečně zrealizoval vysněný tandemový seskok. Miro se domníval, že až na kila navíc je celkem zdáv, ale vyšetření ho přece jenom zaskočila. Jeho odhodlání bylo skutečně silné, což potvrdily i mimořádně dobré výsledky na konci pořadu. Vaření, které neměl moc v krvi, rád svěřil do rukou Petra Havlíčka.

Zapečená ryba na celeru

Ingredience: rybí maso (př. kapr nebo mořská štika), jogurt, česnek, plátky celeru, bylinky podle chuti – kopr, bazalka, brambory a zeleninový salát

Kousky ryby naložíme do směsi jogurtu a bylinek, například bazalky nebo kopru, pro ostřejší chuť můžeme přidat česnek. Necháme odležet aspoň hodinu. Ryba ztratí pro někoho protivnou chuť. Pokrájíme celer na plátky a položíme ho do pekáče na alobal. Navrch dáme obalenou rybu, kterou opět přikryjeme alobalem a vložíme na 10 – 15 minut zapéct do trouby. Jako příloha jsou vhodné brambory vařené v páře a zeleninový salát.

-red-