Dnes na talíři: brokolice

brokolice_m
Po svátcích obvykle nastává čas, kdy se stravu snažíme trochu odlehčit. Velmi dobrou volbou je sáhnout po chutné, zdravé a osvědčené zelenině jako je brokolice. Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je druhem kapusty. Jednoletá rostlina příbuzná květáku pochází pravděpodobně z Kypru. Pěstovala se běžně již ve starověkém Řecku a Římě. Ke konzumaci se hodí jak syrová, tak dušená.



O zdravých účincích brokolice se píší romány, někdo ji považuje za nejzdravější zeleninu vůbec. Mezi její velké klady patří vysoký obsah vitamínů. Příznivé účinky konzumace brokolice jsou dávány do souvislosti zejména s protirakovinným působením a snižováním rizika infarktu a mrtvice. V poslední době se objevují výzkumy, které naznačují, že brokolice by mohla působit také jako prevence i vhodný podpůrný prostředek při léčbě diabetes (cukrovky), kdy se prověřují její účinky proti vzniku vaskulárních problémů typických právě pro onemocnění touto chorobou.

Brokolice zapečená v jemném těstíčku

Potřebujeme:

600g brokolice
100ml mléka
1 lžíce hladké mouky
2 bílky
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce strouhanky

K dochucení: Podravka, pepř a pažitka

Postup:

Očistěnou brokolici uvaříme (v ideálním případě v parní lázni) do poloměkka a necháme okapat. V mléce rozmícháme hladkou mouku a provaříme. V průběhu provařování dochucujeme Podravkou, pepřem a podle potřeby jemně osolíme. Z oddělených bílků vytvoříme sníh, který následně opatrně vmícháme do vychladlé omáčky společně s jemně pokrájenou pažitkou. Připravíme zapékací misku, kterou vystříkáme roztokem oleje a vody a na dno rozložíme povařenou brokolici. Zalijeme ji připraveným těstíčkem a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami a vhodným doplňkem je také zeleninový salát.

-red-