Dnes na talíři: Medovník či Marlenka


Receptury z časů našich dávných předků mohou najít své uplatnění i dnes. Dokazuje to množství receptů, které v současnosti nabývají na stále větší oblibě. Jedním z příkladů je i recept na medový dort. Existuje ve dvou variantách, které jsou si však v mnohém podobné, v cukrárnách prakticky nesmí chybět voňavý medovník, na Moravě je to pak Marlenka, která je vyrobená podle arménské receptury a existuje i v čokoládové variantě.



Medovník své příznivce získává neodolatelnou medově-karamelovou chutí. Je utvořen z tenkých plátů, které jsou vzájemně spojeny hustým krémem. Dříve, než jej předložíte vděčným strávníkům, je nutné jej nechat alespoň jeden den odležet. Zkušenosti mnohých říkají, že pokud medovník, jehož trvanlivost je až kolem dvaceti dní, hned nezmizí, pak nejlepší bývá předtím než dokrojíte poslední kousek. Tak jako v případě Marlenky se mluví o původu arménském, medovník má zase staletý původ slovanský.

Pod ochrannou známkou Medovník smí v České republice tento zákusek prodávat jedna pražská firma, existující od roku 1996. Ta jej dodává do kaváren, cukráren a restaurací a svoji recepturu na dort drží v tajnosti, což však nebrání lidem, aby mezi nimi kolovalo značné množství různých výtečných receptů na medovník. Jeden z mnoha receptů na medový dort, v našem případě na jednu z variací Marlenky, přinášíme níže.

Medová Marlenka

Ingredience na těsto:

15 dkg Hery (nebo jiného tuku)
1 hrnek cukru
3 lžíce medu
2 celá vejce
2 a půl hrnku hladké mouky
1 lžička jedlé sody

Ingredience na krém:

1 husté slazené kondenzované mléko v plechovce – SALKO
1 celé máslo (250 g)
1 karamelový nebo smetanový pudink
400 ml mléka
mleté vlašské ořechy, případně koňak

Příprava:

Jako první si připravíme některé přísady nutné pro vytvoření krému. Krém se připravuje z řádně provařeného, hustého SALKA, které v plechovce a zcela ponořené v horké lázni necháme probublávat asi 2,5 až 3 hodiny, občas otočíme. SALKO si takto připravíme hodně dopředu, protože jej pro přípravu těsta potřebujeme nechat zchladnout. Dopředu si také z necelého půl litru mléka připravíme hustší klasický karamelový nebo smetanový puding. SALKO, puding, který nezapomínáme při chladnutí míchat, aby se neudělal škraloup a 1 celé, rozměklé máslo umícháme do hladkého krému.

Při přípravě těsta ve vodní lázni rozpustíme Heru, do které přimícháme 3 lžíce medu a hrnek cukru. Ke vzniklé směsi přidáme 2 celá vejce, 2 a půl hrnku mouky a lžičku jedlé sody.
Vše se promíchá a vznikne lepkavé těsto, které vyklopíme na vál a dále s ním pracujeme. Vyválíme těsto, které stále hojně podsypáváme moukou. Těsto by nám mělo vyjít krásně hladké, něco jako na perníčky. Dáme jej asi na 10 -15 minut odležet do ledničky. Nyní z něho musíme vyválet (lépe se vám to podaří mezi dvěma kousky lehounce pomoučněné potravinové fólie) a vykrajovat velké kulaté placky (asi 5 – 7 plátů, pro stejnou velikost př. obrácenou mísou), které dáváme na papír. Jednotlivé placky je třeba postupně upéct v troubě při cca. 175°C, kdy jednu placku pečete cca. dvě až tři minuty. Placky si po upečení můžete naskládat na sebe na alobal nebo papír na pečení. Předtím než placky spojíte krémem, doporučuje se je zlehka potřít troškou koňaku nebo rumu. Krémem namažte i vršek dortu a stěny. Navrch dort posypte podle chuti mletými vlašskými ořechy. Zákusek nechte odležet aspoň jeden den v ledničce.

-red-